Friday, December 31, 2010

surat cinta

Assalamualaikum...

Apa khabar? Awak sihat ke? kita kat sini sihat J camne study? Exam dah dekat kan LJangan tension-tension, kita ada, tapi Allah sentiasa ada. rindu awak!

Kita tak pernah hantar surat kat awak kan? Sebab kita rasa dah lapuk,hehe.. tapi kali ni kita tulis sebab kita nak buat kelainan sikit.. variasi tu penting kan kan ;p

Sedar tak sedar dah masuk dua tahun kita kenal. Rasa macam baru semalam kita jumpe, berkenalan, dan jadi kawan..erm, saya lebih suka perkataan sahabat  sebab Nabi s.a.w takde kawan tapi ada sahabat, orang yang paling rapat dan boleh dipercayai. Harap kita bersahabat hingga ke syurga, insyaAllah.

sekarang kita jarang jumpa, masing-masing sibuk hal sendiri. Bila jumpa pulak selalu je nak cepat-cepat, sedihnye T.T dah tak boleh nak borak-borak, tanye perkembangan masing-masing. Awak sakit ke, dalam susah ke mesti kita tak tahu. Kejam betul kita ni, maaf ye awak. lepas ni kita akan cuba luangkan masa dengan awak, walau seminit tapi jika berkualiti itu lebih penting.

Kadang-kadang bila jumpa awak kita rasa macam janggal sebab kita dah lama tak cakap, dah tak mesra. Kita rasa pelik sangat, macam baru mula-mula kenal dulu,segan! baru-baru ni kita blogging pastu kita jumpa satu artikel pasal komunikasi. Rupanya itulah punca kita jauh, kita kurang komunikasi. Bukan borak kosong tapi cara kita berkomunikasi, kita berinteraksi tu kurang betul. Dalam tu ada cakap tak perlu waktu yang lama untuk berkomunikasi , asalkan penyampaian kita jelas dan cara penyampaian itu diterima pihak lain itu dikira komunikasi berkesan.

Mungkin kita ada tersalah kata tersilap bicara dekat awak, kita minta maaf sangat-sangat. Kita mungkin leka dengan benda lain sampai kadang-kadang kita tak terlayan awak. Mesti awak rasa kecil hati kan, sebab kalau orang lain buat camtu kat kita kita pon akan rasa sedih. Sekali lagi kita minta maaf tersangat.  

Pastu dalam satu lagi artikel kita jumpa pasal berlapang dada dalam bersahabat. Kita terima kawan kita seadanya, itulah peringkat berukhuwah paling rendah. Kita sendiripun tertanya-tanya adakah diri kita sudah sampai di peringkat ini? diri kita memang tak kuat, tapi kita cuba untuk mencapai sekurang-kurangnya peringkat ini.  Darjat yang paling tinggi adalah sanggup melebihkan saudaranya lebih dari diri sendiri, contohnya dalam persaudaraan muhajirin dan ansar. Saudara ansar sanggup menyerahkan sebahagian hartanya kepada saudara muhajirin, malah ada yang sanggup memberikan isteri dan anaknya untuk dinikahi saudara muhajirin. Subhanallah, sungguh mulia dan tingginya nilai persaudaraan dalam diri mereka. Kita harap kita dan awak boleh capai tahap ni,biiznillah insyaAllah.

Awak tahu tak, kita rasa kita nak perbaharui persahabatan kita. Sejak kita baca novel sinergi kita rasa persahabatan kita kurang sesuatu iaitu iman. Sinergi, kau aku dan iman; 1+1=3. Kita admire sangat dengan watak-watak dalam tu, mungkin itu hanya khayalan tapi penulis tu (hilal asyraf) mengaku bahawa dia punyai sahabat seperti itu. Hasil tarbiyah selama berada di matri melahirkan ukhuwah yang sangat mantap antara mereka, persaudaraan atas dasar keimanan. Kita harap kita dapat membentuk ukhuwah ini dengan awak juga, insyaAllah.

Tak sabar rasa nak jumpa awak semula. Rindu sangat-sangat.  “jika kau jatuh ke dalam neraka akan kuhulur tangan untuk membawamu bersamaku ke syurga”


 sahabatmu yang tercinta,

uhibbukifillah      



*tengok sini, juga sini :D*
*terasa gedik giles guna ganti diri "kita'',ngeh3*
*buat sahabat2ku, uhibbukum fillah abadan abada :D*
*rindu sahabat2 di Malaysia dan di mana sahaja, juga sahabat di Mesir! beit yokies!beit muslimah!gigians!!~padahal hari2 jumpe, gediksnye...hehehe*


Monday, December 20, 2010

caramel cake

[post ni ditulis 19/12 tapi sebab ada sedikit mushkilah so lambat skit post..ngeh3]

today is special day because it is my mom birthday. unfortunately until now i  still didn't wish to her. sorry ma, line tnet keok *bahase trg ke?* maybe tomorrow, just wait n see..hehe

since ma love to eat caramel  cake*kakak bgtau, ntah btol ke tak* so i baked it. first trial, not bad...



bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas 
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur)

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC)

Cara menbuatnya:
1.
Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi. 
3. pukul bahan (C) (pukul kuning telur+air+minyak sampai putih. then masuk gula n pukul sampai kembang. pahtu masuk tepung+baking powder)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...(merigue or soft peak)
5. campurkan adunan (D)ke dalam (c) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n ltak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling (waterbath) - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...

source: klik sini


seems complicated right? just follow the steps, easier... i make it traditionally, using hands for beating because where there's a will, there's a way. try try but don't cry!! chaiok2!!


menjadi jugak~Alhamdulillah~

lagi gambar? sini2 :)
juga tak lupa bday my sweetheart cik star... selamat datang ke dunia 19 tahun..love u fillah MySpace

Tuesday, December 14, 2010

sengal =.=


[bismillahi wallhamdulillah]

soalan-soalan ni dah lama ditag sis ruby
jom kita main-main kejap, hilangkan ngantuk hilangkan sejuk ntah berape degree ni dengan soalan-soalan hangat lagi hangit...hehehe 


1.HOW OLD ARE U?
19 years 4 months... muda lagi kan kan kan

2)ARE U SINGLE?
a'ah..sape yang berkenan tu masuk la meminang *siyes2 ;p*

3)AT WHAT AGE DO YOU THINK U'LL GET MARRIED?
agak2 bile kakak2 saya semua kawen? lepas diorang baru saya, klu tak nanti diorang mintak bayar ape ntah sebab langkah bendul..tak hingin i~

4)DO YOU THINK YOU WILL BE MARRYING THE PERSON YOU ARE WITH NOW?
who is with me now?????? *curious jugak ni cz tengah duk sorang2 dalam bilik nih...seram la plak rase..*
5)IF NOT, WHO DO YOU WANT TO MARRY?
 BSJ aka Kim Hyun Joong *nods*

6)WHO WILL BE YOUR BRIDEMAID AND BESTMAN?
sebab kawen ngn BSJ kan, so bride maidnye mestilah Yuna SNSD. bestman plak Lee Min Ho aka Goo Joon Pyo 

7)DO YOU WANT A GARDEN OR BEACH OR TRADITIONAL WEDDING?
traditional of course.. i nak pakai baju wedding trad korea..nak jugak tengok BSJ ngn GJP pakai baju melayu..mesti hensem habis^^

8) WHERE DO YOU PLAN TO GO ON HONEYMOON?
anywhere~ tak sempat den nak pikir..hehe
nantilah lepas kawen kami bermunaqasyah..then we'll tell u

9)HOW MANY GUEST DO YOU THINK U WILL INVITE?
if possible all... especially beggers, palestinians and hunggers...kesian diorang mesti tak penah makan makanan yang sedap2. buat ape ajak presiden or orang atasan, susahkan i je..lagipon nanti bukan i yang dirai tapi diorang, menyampah~

10)WILL THAT INCLUDE UR 'EX'ES?
 kejap nak buat pengumuman.. TO ALL MY 'EX'ES U ARE INVITED TO ATTEND MY WEDDING AT DREAMLAND NOW.. sekian terima kasih

11)HOW MANY LAYER OF CAKE DO YOU WANT?
2 layer cukup tapi nak baron punye. pastu saiznye lagi besar lagi bagus..biar semua jemputan i boleh rase, takde la terkilan i nak tengok mereka gembira..

12)WHEN DO YOU WANT TO GET MARRIED? MORNING OR EVENING?
lepas subuh? *nods* so takde la orang tido lepas subuh cz attend wedding i. kan tak bagus tido lepas subuh rezeki hilang~ meh datang wedding i, tak pelu bawak hadiah dapat makan free gitu

13)NAME THE SONG/TUNE U WOULD LIKE TO PLAY ON YOUR WEDDING DAY?
one more time..my hubby BSJ yang nyanyikan. romantiknye hubby i 

14)DO YOU PREFER FINE DINING OR JUST FORK AND SPOON? KNIFE?
pakai tangan tuk makanan masia, nak ajar hubby i ikut sunnah..hehe. then pakai chopstick tuk makanan korea *pandai kan i,hohoho*

15) CHAMPAGNE OR RED WINE?
erk... red sky juice+selasih or pink sky juice+cincau *bandung cincau la*

16)HONEYMOON RIGHT AFTER THE WEDDING OR DAYS AFTER THE WEDDING?
ikut hubby i la.. dengar cakap suami baru jadi isteri solehah :D

17)MONEY OR HOUSEHOLD ITEMS?
semua tu i dah ade...bagilah kasih sayang yang setulus hati dan bimbinglah ke arah redhaNya

18)HOW MANY KID WOULD U LIKE TO HAVE?
as many as possible..Nabi suruh ramaikan ummat n didik mereka dengan didikan agama yang sempurna agar jadi mata rantai perjuangan Baginda S.A.W

19)WILL YOU RECORD YOUR HONEYMOON IN DVD/CD?
no need la... *blushing*

20) WHOSE WEDDING PLAN U WOULD LIKE TO KNOW NEXT?
curious nak tahu pasal cikstar...moh kite pakat tengok camne cikstar handle soalan ni...ngeh3


bonus untuk pembaca...memperkenalkan my hubby BSJ V(^.^)V

 
ni pulak keluarga mertua i~~

 sekali dia dah kawen dengan Oh Ha Ni  T.T


tahap sengal yang tertinggi rasenya jawab soalan ni.... MySpace 

owh, الشتاء aka winter kali ni paling sejuk.. pernah mencecah 5 darjah Celsius. ni barulah oversea namenye..hihi. syukur tak sejuk melampau macam europe. semalam hujan hampir seharian, teringat malaysia. bab paling tak suka jalan semuanya becak :( 


Tuesday, November 30, 2010

nak bagi tajuk ape ye?? takde idea ni :D

salam sejahtera buat semua (^_____^)v

jadual tahun ni memang mencabar, kelas 6 hari seminggu, jumaat yang penuh dengan aktiviti, bila masa nak rehat? hahaha...poyolah, banyak je masa senggang sampai sempat tengok 3 drama :p tak payah cakap takde masa sebab masa sentiasa ada, bergantung pada kita nak gunakannya untuk apa dan kenapa. bila masa terluang kata bosan takde keje tapi bila dah banyak kerja kata menyusahkan.

 *nyanyi lagu raihan*
ingat lima perkara sebelum lima perkara,
muda sebelum tua,
kaya sebelum miskin,
lapang sebelum sempit,
sihat sebelum sakit, 
hidup sebelum mati...

apasal bold sihat sebelum sakit jugak?? ha ni nak cerita... abah sekarang demam + darah tinggi. berkaitan kan kan... mungkin bagi sesetengah orang biasa la, penyakit orang tua tapi sebelum ni abah takde sakit camni. setakat demam tu pon jarang-jarang je tapi sejak disahkan ada darah tinggi kerap juga abah sakit kepala +demam. sedihnya tak boleh nak jaga abah T.T  minta maaf abah, orang tak dapat jaga abah, tak dapat ingatkan  abah makan ubat, tak dapat tolong abah buat kerja, macam-macam lagilah. semoga abah dan ma sihat dan dalam jagaan dan rahmatNya sentiasa.

ni yang terbaru, raya haji baru2 ni...syahmi mintak air dengan abah :D


agak homesick bila terkenangkan ma abah. 
bulan 12 dah nak exam, studynya belum :(( terlebih vitamin M dalam study tapi terkurangnya dalam tengok cerita..adei, ubahlah!! 

Manusia dianggap KEDEKUT bila tidak ada masa untuk BERIBADAH sedangkan Allah SWT tidak pernah kedekut memanjangkan usianya, ia juga dikira RUGI bila tidak beramal sedangkan Allah akan anugerahkan kepadanya PAHALA berlipat kali ganda jika ia BERAMAL walau sedikit

Friday, November 19, 2010

eid adha @.@

walaupun hari ni dah masuk raya ke-3, tapi masih belum terlambat rasanye untuk mengucapkan salam aidiladha...kullu am wa antum bikhoir

ni tahun kedua raya kat perantauan. nasib baik duduk kat mesir, tempat majoriti muslim jadi takde masalah dari segi sambutan. malahan sambutan kat sini lagi meriah! kesian dekat sepupu yang belajar kat republic Czech, hari raya tu pon masih ade kelas... inilah dugaan, baru namanye belajar overseas..hehe.

raya tahun ni sangat meriah, bermula dengan open house kat rumah kak asma n pidah then house warming kat rumah saya dua hari sebelum raya seterusnya solat raya, sembelihan dan majlis hari raya tiga hari berturut-turut. raya pertama open house rumah zee n yana, dentist-classmates, next day rumah beit muslimah n rumah kak husni n jaa. today we had MAWAR, majlis aidiladha dan walimatul urus untuk 4 pasangan; kak asma n pidah; kak husni n jaa; kak akma n husband; last but not least newly-freshly-yesterday married-couple, kak husna n zaim. barakallah daiman =) hectic days! 

now i'm gaining weight! just in one day i gained 1 kg!! i'm getting chubby T.T budak montel!! going to diet, maybe =.=''


peace no war...
salam alaik

Tuesday, November 9, 2010

25 things

i'll make it short ok!

1. suka sangat mencuba dan selalu curious... kalau boleh semua benda nak cuba sama ada jadi pengemis, perdana menteri,etc ... satu lagi nak cuba sangat semua makanan, kawan-kawan cadangkan jadi hos jalan-jalan cari makan sebab saya makan segala benda, asal halal..

2. berangan nak jadi macam mahadhir luqman, pandai banyak bahasa...nak pandai english (dah 15 tahun belajar tapi masih tak pandai T.T), arab, perancis, mandarin, kantonis, korea, jepun,etc..agak-agak kalau ada bahasa elien belajar tak? =.='

3. suka baca novel tapi kedekut nak beli...rela pinjam dari kawan atau pujuk kakak beli..pandai~

4. tak suka politik, berpolitik dan sewaktu dengannya. sering tertanya; kenapa mereka sibuk nak bergaduh? Rasulullah dah ajar cara nak tadbir negara, piagam madinah tu kan piagam pertama, kenapa tak ambil contoh dari situ? Al-Quran dan hadis panduan, kenapa tak ikut? pemimpin sekarang ni #@^&@!!! sibuk ikut telunjuk orang~ *maaf, teremo pulak*

5. dulu tv sahabat sehidup semati sekarang tukar laptop. makan tido belajar semua dengan laptop...*shairah, jangan jeles eh^^* 

6. serius suka dengar lagu, especially nasyid english sebab nasyid melayu sekarang cintan cintun je lebih... jumpa lagu baru, best...klik

7. nature lover? boleh la... suka kampung, sebab tu sekarang pon belajar pon kat kampung je. nasib baik tak boleh terjun sawah, kalau tak dah lame...hehe

8. dentist-to-be, insyaAllah dalam masa 4 tahun lagi...doakan semuanya lancar =D

9. dulu obses dengan gigi dan gelaran doktor. mak suruh jadi doctor (pakar O&G) tapi sibuk nak jadi dentist..asal ade dr kat depan tu jadilah, mak kata..love u mom!

10. tak suka duduk sorang-sorang, bosan! 

11. blog ni sebenarnya khas untuk famili, tapi mereka tak baca pon T.T

12. cita-cita nak mengelilingi dunia tapi sampai sekarang malaysia pon belum habis, malah terengganu tu pon banyak lagi yang tak dijelajahi :(

13. masa duduk rumah sibuk nak balik mesir, bila dah sampai homesick pulak...betul-betul tak hargai apa yang ade depan mata, huh!

14. first time naik kapal terbang sangat teruja...masih ingat tarikh, 23 september 2009 dari KT-KL naik MAS

muka-muka yang still innocent :p

15. anak ke-6 dari 9 adik beradik, ade 4 kakak, sorang abang, 2 adik lelaki dan adik bongsu perempuan...semua dah berpunye, termasuk saya!! haha *statement kontroversi*

16. suka bercakap bila ada mood, suka nyanyi bila bad mood..lalalala

17. pandai berlakon, so mana-mana pengarah yang perlukan heroin sila call saya ^_~

18. sangat tak faham dengan diri sendiri. bila fikiran kata camni, hati kata camtu tapi tubuh buat yang gitu-gitu...fenim-fenim

19. sangat-sangat benci untuk membuat pilihan. kalau boleh semua orang tolong pilihkan, bagi je apa-apa saya terima..hehe

20. ternanti-nanti bilakah kakak-kakakku akan memberi anak buah...nak kata diorang takde pakwe, ade je...entah apa lagi yang ditunggu, kawen je lah oi!

21. tak takut katak tapi geli... tahun lepas bedah katak yang dah pengsan tapi tahun ni yang fresh, siap lompat-lompat! ma tolong...gelinye

 22. berkawan je dengan semua tapi kawan rapat adalah shairah, syuhada, hazirah, famili beit yokies (intan, ah, laile, liya) n beit muslimah (kak darl, kak muni, anna, echah) uhibbukum kullu fillah abadan abada :)

23. sangat susah mengingati nama...maaf kalau ada sesiapa yang saya tak ingat namanya. tak ingat nama tak bermakna saya lupakan kalian...kalian tetap dalam ingatan, sebahagian dari memori dan sejarah hidupku 

24. ada yang tahu ade yang tak tahu sebenarnya saya pelat.. untuk cover benda tu saya belajar bahasa baku so sampai sekarang masih pekat bahasa baku tu, bukan mengada atau sengaja tak nak cakap terengganu..saya pure terengganu!!

25. insyaAllah akan buka klinik gigi, restoren, kedai dan kilang satay... ke mana tumpahnya kuah kalau bukan ke nasi kan?? 

sekian 25 perkaranya...maaf jika ada salah silap. tag ini terbuka kepada sesiapa yang punyai kelapangan masa dsn keraajinan yang tinggi untuk menaip. tafaddal mashkura~

kepada yang terpilih, anda diminta untuk menjawab tag ini dalam kelapangan waktu yang ada...ini bukan satu arahan :]
*sis ruby: jawab bila dah habis exam ye...all d best in ur exam
*laile cantabile: just wanna know u better...i miss our moments, the way u eat n how cheerful u r thats make beit yokies alive with laugh and happiness
*kak dalila: saya tahu kak darl sibuk, tapi kalau ada masa dan kerajinan buatlah...
*asyraf: ni special request! kami nak tahu cerita tu...hehehe

Wednesday, October 27, 2010

gadid ^_^ v

بسم الله الرحمن الرحيم

alhamdulillah, masih berkesempatan menaip entry ini...

gadid au jadid atau baru or new.. kalau tak faham lagi boleh bukak kamus, nak lagi canggih taip je kat google translater...hehe. asalnye saje nak blogwalking kejap tapi dah terlanjur bace post kakak, siap kene tag lagi jadi buat-buat rajin nak masuk contest tu..sekali tengok rupe-rupanya tak pandai sangat bab-bab IT ni... almaklumlah  dari kampung, sekarang pun duduk kampung jugak..hehe.

kenapa pilih layout n background ni? ntah la.... dah penat pilih, ni je yang berkenan. kalau nak komen, bagi tips, kutuk atau ape-ape silalah.. usah segan usah malu, taipkan aje.. owh, pasal contest tu, sape- sape yang berminat silalah ke page ni. silalah ke sana sebelum 6/11/2010, kalau terlepas maksudnya dah xpired..hahaha. hadiah? dia cakap nak bagi top up, bagi sape yang tersangat memerlukan top up free, silalah masuk ye ^__~

akhir kalam, maaf sebab dah jarang hupdating..kelas 6 hari seminggu+ tuisyen 4 kali seminggu, tengah mempertimbangkan untuk join lagi satu tuisyen =.='' sangat-sangat sibuk walaupun sengaja buat sibuk....


A piece of advice from Prof. AB Rani Samsudin;

“Reading is a continuous process of learning and being an excellent dentist is all about reading and hardworking. Without both of it, you are just like an electrician who only knows how to make the lamp works out without knowing what makes it lights up" 

~taken from senior's blog~

Monday, October 11, 2010

regards~

alhamdulillah~

dah selamat berpindah ke rumah baru. rumah 3 bilik dengan 2 ruang tamu..cantik, sekali tengok dah jatuh hati MySpace baba dengan mama pun baik. "we're family" itulah kata mama, baba dan seluruh ahli keluarganya. terharu...

 bukan senang nak senang tapi tak susah nak susah! tahun ni memang sangat menguji kesabaran. pelbagai masalah terpaksa dihadapi sedangkan diri rasa macam dah tak mampu menghadapi semua ini. kita takkan tahu kemampuan kita selagi tidak menghadapinya. semuanya memerlukan kepada cara pemikiran yang positif,   redha dan sabar.



Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mengerjakan sembahyang serta memberikan zakat, mereka beroleh pahala di sisi Tuhan mereka, dan tidak ada kebimbangan (dari berlakunya sesuatu yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.
al-baqarah; 277


Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan hartabenda) dan serangan penyakit, serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah?” Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada ugama Allah).
al-baqarah; 214




*insyaAllah we'll find our way
*ALLAH is always by our side


oh angin sampaikan salamku 
pada ibu ayah
keluarga tercinta
sahabat handai tersayang
sungguh aku rindu pada mereka


Friday, October 1, 2010

@mansurah

bismillahirrahmanirrahim...

alhamdulillah, sampai jugak akhirnya kat mansurah ni. bermula pukul 10 pagi, 29 september hingga 4.30 petang(waktu malaysia 9.30 malam),30 september 2010-sangat memenatkan! syukur alhamdulillah perjalanan kami dipermudahkan.

esok dah kene pergi kelas, banyak ke tertinggal ek? xtaula...insyaAllah cuba cover balik.  special thanks to my sis ruby yang sudi tulis pasal saya dalam blog. terharu T.T . to my family and friends in malaysia i miss u all...to shairah, maaf walaupun dah banyak kali kita rancang nak berjumpa tapi sampai skarang x sempat.. uhibbu kullukum lillah :)

*special thanks to ma sediakan bekal nasi...semua puji sambal ma yang sedap tu...
*alfu syukran kepada abah yang dah susah2 angkat beg yang berat 66 tu..bak ma kate, nasib baik x 77...kikiki
*sangat rindu!!!! nak peluk ma dengan abah lagi boleh x?????
*kepada adik-adikku, pudin, najmi n nadhirah belajar sungguh-sungguh..jangan leka dengan fb, tag, myspace bla bla bla.... tolong-tolong ma ngan abah kat rumah tu..kesian mereka kerja keras untuk kita.

Wednesday, September 22, 2010

salam alaik~!
salam lebaran ^__^

ish, dah berkurun entry ni ditaip tapi x publish2 jugak...dah berkulat kot entry ni jadi maaflah yer MySpace

raya datang lagi~ kali ni sambut raya lain sikit, asyik keluar pegi jalan je, tak lekat kat rumah! letih o0.. tiap-tiap hari pegi jalan, balik rumah terus tido...kikiki. uniknya raya tahun ni dapat kad jemputan kawen...eh2, ni bukan yang sedara mara punya tau, tapi dari senior...rasa macam dah besar la pulak dapat jemputan kawen ni,hihi. bukan satu jemputan tapi tiga!! tu pulak semuanya pada hari raya ke-3. dahla memang kat rumah buat open house time tu, nasib-nasib.

first majlis kawen kat rumah kak husni n jaa. *sebab dekat dengan rumah that's why pegi sini dulu,hehe* next rumah kak asma n firdaus...memang mengancamlah awok awoks ni buat majlis... lepas tu singgah rumah liya ngan laile, memang seronok!

paling hangat raya ke-4, main bowling~! kami 4 buah keluarga sama-sama buat tournament..memang sporting abis la abah, siap dapat markah kedua tertinggi lagi...malas nak tulis so baca kat blog my sis yer, ruby.

~barakallahulakum wabaraka alaikum wajamaa bainakum~


 firdaus & asma


jaa & husni


sekarang dah sibuk buat persiapan untuk balik ke mesir...xnak balik boleh?? hehehe. gembira ade takut pon ade, ish x stabil betol emo ni =( doakan kejayaan saya dan kawan-kawan di sana..flight 29/9, so sape-sape rasa nak anto tu silalah ...naik mas dr kt-kl pukul 10 pagi, qatar kl-cairo pukul 8.30 malam...*perasan lebih je, macam la ade orang nak anto,kuang3*

Friday, September 3, 2010

asam masin sedap, peria juga ubat!

salam alaik~!

sejak akhir-akhir ni banyak benda yang telah terjadi, sedang terjadi dan akan terjadi. dunia tunggang terbalik, hidup pun rasa macam tak bermakna je. itulah akibatnya jauh dariNya. sendiri cari pasal, tanggunglah sendiri. jangan salahkan orang lain. bila dapat nikmat ingatlah ini ujian dariNya, bila dapat musibah ingatlah ini adalah khifarah dosa kita. sentiasa muhasabah diri dan cuba berubah ke arah yang lebih baik.

bila orang bagi nasihat dengar, walaupun kita dah tahu semua benda tu. kita kan orang yang pelupa, suka buat kesalahan yang sama maka bila orang tegur perkara yang kita dah tahu maknanya kita buat salah yang sama lagi, tanpa kita sedar! meskipun orang yang menegur tu ilmunya tidak setanding dengan ilmu kita tapi ingatlah mungkin dia lebih memahami dan menghayati perkara itu. janganlah jadi bodoh sombong, lebih suka pertahankan ego meskipun apa yang ditegur itu benar.

jika saya ada buat salah, silalah tegur, tak kira di mana atau bila. dan bimbinglah saya ke arah yang lebih baik, jangan biarkan saya terus hanyut dengan syurga dunia yang merupakan neraka bagi mereka yang beriman. lepas baca novel sinergi, baru saya sedar iman itu adalah tunggak kehidupan, termasuk dalam persahabatan. bersahabat atas dasar iman, sentiasa dalam senang atau susah kerana perhubungan ini adalah tanggungjawab kita yang Allah telah anugerahkan. "jika kau terjun ke dalam neraka, aku akan terjun juga untuk menarikmu bersama-samaku ke dalam syurga"-sinergi. "sesungguhnya sebagai manusia aku sayang padamu"-cinta sang ratu, RAM.


*semua ini hanyalah peringatan untuk diri sendiri :)
*baru je beli 7 novel, mandatori n satu janji - ramli awang murshid; sinergi n vt - hilal asyraf; denyut cinta medik- dr. farhan; bayangan rindu- anis ayuni; salahuddin al ayubi :D
*mohon ampun dan maaf jika ada salah dan silap sepanjang hidup ini. 
*jemput datang ke rumah terutama raya ke-3, insyaAllah ada open house di alamat lot 1485 kg banggol kuala ibai. jangan segan-segan ye, baik punye!! MySpace
*opps, lupa pula...selamat pengantin baru kepada bakal pengantin, kak asma dan firdaus, kak husni dan jaa serta kak aisyah dan tunang- semua ni berpakat kawin 3 syawal!! juga kepada kak Qayah dan suami. barakallahulakum wajamaa bainakum :D

SALAM RAMADHAN DAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN

Monday, August 9, 2010

bday time!!

salam alaikum..

alhamdulillah, secara rasminya hari ni saya berumur 19 tahun. terima kasih kepada ma dan abah yang telah membesarkan saya dan memberi kasih sayang yang tiada sudahnya. terima kasih kepada kakak-kakak, abang dan adik-adik yang sudi berkongsi kasih. juga kepada semua kenalan yang sentiasa menceriakan hidup ini.

no birthday cake? it's ok, never had it anyway...susah-susah sangat buat kek sendiri aja. jimat+sedap gituh! cheese cake lagi~! why cheese cake? coz it's as easy as i thought. no need a scale to measure the ingredient's quantity, main campak-campak je, lastly bake it! so easylah!!hehe. as long as it taste cheese cake then it is..ape yang mengarut ni?? =.=''

august's bday girl@boy list
2/8- ahmad fetri yahya aka fetri @ personaliti tv3 yang diminai tuh!!hehe
4/8- nurulhasanah ab ghani aka hannah @ anah my 3rd sis
6/8- nik liana a samat aka liya @ liana yang cun melecun
8/8- nurul karimah ab ghani aka karimah @ that's me, so clumsy!
11/8- muhamad najmuddin ab ghani aka najmi @ my little bro yang lagi tinggi dari saya T.T
29/8- laile saliqin azmi aka laile @ mek pink~!
30/8- nurul nadhirah ab ghani aka nadhirah @ my little sis that has been grown up
31/8- malaysia aka malaysia terchenta @ negaraku malaysia merdeka!!!

siapa lagi yang nak masuk dalam senarai ni silalah bagitahu...sangat-sangat mengalu-alukan kedatangan anda ke dalam list ini, hehe. jangan malu jangan segan, buat muka slumber derk je, xde sape kisah...

kepada sesiapa yang lahir dalam bulan lapan, selamat hari lahir saya ucapkan. semoga mendapat kejayaan di dunia dan akhirat dan di bawah petunjuk dan rahmatnya sentiasa. semoga dengan bertambahnya umur kita maka bertambahlah iman dan ketaqwaan kita.


Sayyidina ALI BIN ABI TALIB R.A. Sesungguhnya amalan yang paling susah dilakukan adalah 4 perkara:
1-Memberi kemaafan ketika sedang marah.
2-Bersifat dermawan ketika susah
3-Meninggalkan perkara haram ketika sendirian.
4-Mengatakan kebenaran kepada orang yang ditakuti
Jujur dan telus adalah sifat yang datang dari dalam jiwa insan yang beriman. Orang-orang yang selalu mementingkan dirinya tidak akan memikirkan kepentingan orang lain sebaliknya akan sanggup berbuat apa sahaja asalkan hajatnya tercapai. Dalam hal ini kehidupan kita bukanlah bersandarkan kehendak hawa nafsu tetapi ia perlu kepada semangat kekitaan dan kasih sayang yang mengenepikan segala unsur peribadi yang menjadikan seseorang itu lupa diri dan lupa saudara. Seharusnya apa sahaja yang dilakukan hendaklah bermula dari niat yang betul dan ikhlas. Kedua-dua sifat tersebut menentukan sejauhmanakah kita bepegang pada prinsip walaupun di akhirnya kita terpaksa berkorban.sekadar renungan bersama..same2 kite amek manfaat

selamat menyambut Ramadhan kepada semua. anggaplah ini Ramadhan kita yang terakhir dan tempuhilah ia dengan penuh bermakna. semoga kita semua mendapat keredhaannya.





*opss..lupa pula..terima kasih kepada semua yang memberi ucapan bday kepada saya sama ada melalui sms, fb, telefon mahupon secara live...memang kelas gitu..MySpace

Wednesday, August 4, 2010

hupdating

salam alaik~!

dah lama tak mengupdating ni...maaf ye, entry dah tertangguh hampir dua minggu.

special untuk ahli biet yokies, farihah, intan, kak muni, kak dalila, aisyah n anna; MABRUK ALAIKUM :D tahniah dapat meneruskan perjalanan untuk membentuk diri menjadi hamba Allah yang bergelar DOKTOR :) untuk rakan-rakan yang lain juga, mabruk! berjaya atau tidak bukan ukuran, yang penting kita sudah berusaha yang seiring dengan tawakal kepadaNya. yakinlah hanya dengan rahmat dan kurniaanNya barulah kita berjaya, insyaAllah.

huahuahua....rindu mansurah :( rindu rumah :(( *opsss...mengada-ngada betol :p* hujan debu di tanah mesir, hujan air di tanah malaysia....rindu mansurah tapi bahagia sangat kat terengganu terchenta ini. durian, rambutan, manggis, duku, langsat, blablabla setia menemani..kahkahkah. dan semestinya ma dan abah tersayang yang paling dirindui..meskipun dah  balik tapi masih rindu kat mereka. kalau boleh nak berkepit je dengan mereka 24 jam tapi apakan daya :( *erk, sejak bila pula pandai nak mengada-ngada ni , kompius!* 


sempena ramadhan yang bakal menjelang, saya mengucapkan selamat berpuasa dan selamat berbuka^^ jangan puasa yang-yok, pagi-pagi buka periuk sudaa.. pesanan khas dari penaja kepada sesiapa yang belum habis ganti puasa tu cepat-cepat ye, nantikan ade jugak yang kene bayar fidyah. zakat juga jangan dilupa :D mohon maaf jika ada terkasar bahasa tersilap bicara, halalkan segalanya. SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN ALMUBARAK


*to shairah; sori sayang, dah lama tak contact awak
*to all; erm..my new no is 0105763280.celcom *untuk kegunaan di malaysia sahaja*

Friday, July 16, 2010

salam alaik =)

mood: hepi, gembira, girang, dan semua yang menggambarkan kebahagiaan, ngeh3

alhamdulillah, syukur sangat-sangat. result exam dah dapat. berdebar giles, rasa macam tunggu result spm pon ada. tapi ni lagi berdebar kot coz time spm dlu  belum sempat tengok orang ramai dah bagitahu.hehe. tapi kat sini ni kali pertama dapat result selepas setahun belajar+exam. minor exam kami tak tahu pon berapa markah kami kumpul so excited dan berdebar nak dapat result untuk final ni. dah tu pulak, kene mintak tolong dr. untuk tengok dan dapatkan list, bukan main redah camtu je syuun tulab. kalau tidak, senang-senang je diaorang cakap "barrah ya gamah!"

eh3, panjang pulak membebel tertaip,maaf yer :p

the major point is i got jayyid. jayyid?? apekah?? MySpace sistem kat sini guna istilah mumtaz untuk cemerlang, jayyid jiddan (sangat baik), jayyid (baik), makbul (lulus). jumlah markah 333/510, peratusnya 65.49 , kalau x silap la..hehe, lupa nak catat.  keputusan keseluruhan 3 orang kene reseat paper, 3 orang makbul, dan baki lapan orang jayyid. alhamdulillah....

tahniah kepada kawan-kawan gigians, syukur dan redha atas kurniaanNya. terima kasih kepada semua, yang sentiasa mendoakan kejayaan saya dan kawan-kawan dan sentiasa memberi sokongan.*erm..rasa macam bagi ucapan dapat anugerah la plak, ngeh3*

:. dah boleh fikir pasal msia ;)
:. tak sabar nak balik!!!
:. maybe kene awalkan tiket datang sini balik coz kelas start awal :(

Tuesday, July 13, 2010

Talib Al Habib - Kalimatan + Translation

salam alaik~!

alhamdulillah, masih sihat dan tak sabar nak balik =D

tajuk: kalimatan
oleh: talib al-habib


كلمتان حبيبتان إلى الرحمن
خفيفتان على لسان
تقيلتان لفي الميزان
سبحان  الله  وبحمده
 سبحان  الله  العظيم

dua kalimah yang disukai Allah
ringan pada lidah
berat ditimbangan
Subhanallah wabihamdih
(kemuliaan bagi Allah dan semua pujian hanyalah padaNya)
subhanallah al-azhim
(kemuliaan bagi Allah yang Maha Perkasa)


maaf kalau ada apa-apa salah.
dah tak tahu nak taip apa
so bye-bye now~!
enjoy this video (^__^)

Saturday, July 3, 2010

princess story

salam alaikum~~

sapa kenal laile sila angkat tangan! angkat kaki sekali pon ok.*muka serius*

kepada yang tertanya-tanya sampai pening siapakah laile, apakah keistimewaan dia sampai saya tulis pasal dia meh sini nak cerita. oppsss, sebelum tu nak warning awal-awal, kalau bosan jangan salahkan saya. anda yang nak baca, bukan saya paksa ;p

laile aka laile saliqin azmi aka laile azmi cantabile...kami berkenalan semasa nak buat pasport selanjutnya di rumbia resort, paka semasa membuat persediaan seterusnya menjadi housemate di sini. sayangnya, jodoh kami tidak panjang apabila dia terpaksa pulang ke Malaysia.*cewah ayat macam hilang laki je, erk...* owh sayangku, kenapa kau tegar tinggalin aku sendirian di sini? hahaha

terkejut ya laile udah pulang? kenapa laile pulang?iyalah..sini gue mau ceritain *sila baca ikut loghat indon ya*

ceritanya bermula pada suatu hari, di zaman milenium ini apabila seorang puteri yang sangat hepi go lucky jatuh sakit. seluruh isi alam meratapi kegeringannya itu. sudah puas dibawa berjumpa bomoh pawang  mahupun doktoran tetapi masih tidak sembuh-sembuh juga. berbekalkan ubat yang dikirimkan dari seberang laut merah itu, dia meneruskan kehidupannya di sini sambil ditemani dayang-dayang yang cantek menawan. 

malangnya, semakin hari si puteri ini semakin lemah. mukanya semakin pucat dan tidak bermaya. puas dayang-dayang cuba membantunya tetapi tidak ketemu jua penawarnya. dia manakah putera dan pahlawan-pahlawan yang sepatutnya menjaganya juga? owh, disebabkan tidak mahu putera dan pahlawannya susah hati, maka mereka tidak diberitahu tentang penyakit tuan puteri ini. 

tatkala semua sedang berjuang di medan perang, puteri semakin gering. maka diputuskan oleh bonda untuk membawa pulang puteri ke tanah air untuk mendapatkan rawatan lanjut. sukar untuk dayang-dayang dan putera serta pahlawan semua untuk melepaskan puteri pergi namun demi keselamatan dan kesihatan puteri hati terpaksa merelakan. sungguh bimbang semua di sini kerana puteri pulang berseorangan dan terpaksa melalui perjalanan yang sangat panjang, dua hari untuk sampai ke tanah air tercinta kerana transit di doha selama 20 jam.

sehari selepas tiba di tanah air, puteri dimasukkan ke dalam wad kerana kekurangan darah. alhamdulillah, setelah dirawat oleh doktoran yang hensem dan nurse-nurse yang cantek kesihatan puteri kembali stabil. sekarang puteri sedang berehat di mahligainya yang indah lagi permai sambil dijaga oleh ayahanda dan bonda tercinta. puteri akan menyambung pengajiannya di UIA insyaAllah.

sekian terima kasih.

untuk cerita lanjut, sila klik di sini

sesungguhnya dalam hidup ini tiada apa yang kekal. hanya Allah yang Esa kekal selamanya. maka ikhlaskan hati kerana setiap pertemua akan berakhir dengan perpisahan. semoga pertemuan dan perpisahan ini diberkati Allah dan di bawah redha dan rahmatNya. 
Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: "Sesungguhnya orang mukmin akan menerima tekanan hidup kerana tidak ada satu bencana sama ada kerana terkena duri atau yang lebih besar, tidak juga ketakutan melainkan Allah akan mengangkat darjatnya satu darjat dan menghapuskan satu kesalahan dengan kesabarannya menghadapi bencana dan kesusahan tersebut.”                                         Riwayat al-Hakim


Wednesday, June 30, 2010

bored~!

salam alaikum...

alhamdulillah....semua dalam keadaan selamat :)

exam dah habis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
exam dah habis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
hehe. tu la perkataan yang saya tunggu-tunggu.

bila tengah exam, sibuk nak buat ni tu..ada-ada je kerja nak dibuatnya. bila dah habis, semua idea melayang. baru sehari habis exam dah kebosanan.=.='' sape-sape rasa ada idea nak kongsi dengan saya boleh la hubungi saya di no +20115044 tekan-tekan tak dapat. teehee

maaf sebab merepek je kejenye..hehe. dah jumpe, siap tengok dah citer yang saya nak tengok sangat time exam ni "hum saath saath hain" so lovely, suka sebab citer ni simple je pasal hubungan kekeluargaan, takde yang merepek. tu yang penting! semua lagu dalam tu suka sangat. layan la yer~~

orang selalu tanye, camne exam?
ni ha citernye...

ni lah kami..14 orang je. knape ad 12 je dalam gambar? owh2..sorang tu arief, ntah pegi mane, lagi sorang tu saya...tukang amik gambar ni..:D

ni adalah masa menunggu giliran untuk oral exam a.k.a. shafawi genetics. gambar bilik exam tak sempat nak snap. kami dikira beruntung sebab bilik exam tu hanya menempatkan kami 14 orang sahaja + ada aircorn. sukanya-sukanya MySpace *takleh blah ;p*


#notataip: lega exam dah habis tapi berdebar tunggu result..dubdap dupdap. lagi berdebar dari tunggu result spm kot..hehe..tawakal kepada Allah, insyaAllah semuanya ok..amin.


Ingatlah sahabat, kita hidup berpijak dibumi Allah Taala, berbumbungkan langitNya, menjalani kehidupn dengan pancaindera kurniaanNya, malah kehidupan kita adalah milik sepenuh dariNya.Tiadalah sesuatupun berasal daripada kita, namun sukarnya kita mensyukuriNya, bila dilanda musibah asyik tidak puas hati dengan ketentuanNya. Ketahuilah, kita adalah hambaNya, dan Dia adalah Tuhan kita~Tiada hak untuk kita persoalkan segala takdirNya andai kita berimankanNya.
"Suasana yang paling hampir antara seseorang hamba dengan Tuhannya ialah di kala ia bersujud kerana itu hendaklah kamu memperbanyakkan doa di dalamnya."


Tuesday, June 22, 2010

Mariah Carey - Hero [Lyrics]



i dedicate this song to all my friends
be strong
never give up in our life

life is short
make it simple
and enjoy it
but never forgot our duty
as His servant


a post about my friend
not a word to express my feeling
not a song to tell you the story
it will be gone..gone

i wish i can stop the time
and we could have time
create our own world
world full of joy and happiness
true love
true friendship
i'm gonna miss u


*3 paper left...pray for our success
*so so emo  =.=''

Friday, June 4, 2010

macam-macam ada!

bismillahirrahmanirahim..

salam alaikum..

okes, kali ni kite terus ke point, takde lagi belok sana belok sini, hahaha

1. sanah helwah ya gamilah




tarikh: 29/5/2010

tempat: welatin

masa: lepas asar sebelum maghrib

yang diraikan: aisyah mohd akil

setelah diplan beberapa hari, kami sambut bday aisyah di luar sahaja sebab malas masak *actually x sempat sebab semua sibuk nak exam* alhamdulillah,semuanya berjalan mengikut perancangan, dapat bonus lagi naik boat menyusuri sungai nil di waktu matahari terbenam...*bayar 3LE ye*

hepi bday mek chah :p

welatin dari atas bot ~~

ini KAMI....love u!!

#mansoura#

just a nice view, x sangka mansurah ni cantekk jugak! haha

sunset view from nile river ^^

p/s: 29/5 jugak merupakan hari lahir mohd asyrafuddin, my beloved.............brother, muahahha MySpace


Monday, May 24, 2010

exam vs cairo

salam alaikum..

sangat sibuk sekarang. praktikal exam sedang berjalan, writen pulak start 12/6. semua kene cover, sampai tak terbaca semua :(


 Seuntai madah untuk dihayati, setitis ilmu bisa mencairkan selautan kejahilan yang bersarang di pelupuk rona hati, iman itu dinding taqwa. sedangkan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu. Dilayan jangan, dilawan pun jangan, dididik perlu, diasuh mesti. Apapun yang terjadi ikhlas menjadi ubat penawar segala2nya. Yakin pada Allah, kejayaan pasti menanti dirimu.
dalam sibuk nak exam, sempat lagi pergi cairo baru-baru ni. bukan saja-saja tapi nak selesaikan masalah pertukaran course. nama termasuk dalam kuliah medik, kene la tukar balik. lecehnye..sampai sekarang belum selesai =.='' berurusan dengan arab memang macam tu, sabar je la.

first time pergi cairo kami (saya, intan, farihah) naik bas. 10LE je harga tiket, ambil masa 2jam setengah. time ni senang sikit sebab ustaz kamal a.k.a "abah" bawa kami ke embassy, kemudian belanja makan!! syok habis..hehe. + ustaz pun belanja tiket balik tau!! jangan jeles ye...


terima kasih ustaz ^_^,
*lain kali saya pau ustaz lagi yer :p*

second time pergi cairo kami (saya, intan, asyraf) namakan perjalanan kami .................... *xdapat idea lagi* bermula di syaima', kami menaiki teksi ke mahatob seterusnya naik train ke cairo *sangat lambat, lagi laju bas..so lepas ni kalau nak cepat naik bas yer XD* seterusnya kami menjelajah cairo menaiki teksi. pusing punya pusing sampai pening, si pemandu teksi ni pon tak kenal manakah letaknya embassy. mesyuarat teksi segera dijalankan dalam teksi yang membawa kepada penurunan kami di hadapan masjid mustafa mahmud. *25LE melayang~~* dengan kepandaian mushrif kami, sampailah kami di embassy yang hanya terletak bersebelahan masjid tu.

owh, masalah belum selesai! pegawai tak boleh tolong. jom pergi wafidin, mencuba nasib. naik tesi lagi. lamanya, trafik jam!! *tido la dalam teksi, letih sangat* percaya tak, wafidinnya sangat kecil *dan buruk, macam muzium bak kata kawan saya* jumpa madam huda, dia cakap tak boleh bayar lagi :(   kami decide untuk stay sehari lagi di cairo. esoknya jawapan masih sama, tak boleh bayar lagi!!! semoga masalah ni cepat selesai, amin...MySpace

apa yang saya discover??
  1. dah tahu cara nak jimat duit di cairo, naik metro untuk ke mana-mana ;)
  2. metro antara simbol kemajuan mesir. *metro lebih kurang LRT* 
  3. kalau naik teksi di cairo tanya dulu harga n pastikan mereka tahu destinasinya
  4. memang kene sabar berurusan dengan arab
  5. jangan lupa bawa mushrif ke cairo, sebagai langkah keselamatan :D
  6. lepas ni nak pergi lagi, sape nak ikut????

sempat shopping di pasar berhampiran wafidin sebelum balik ke mansurah. ni tangga untuk masuk ke metro

#lupa pula nak ucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat#

p/s: doakan saya dan rakan GIGIANS yang lain, semoga kami mumtaz tanpa dhur thani
maaf dipinta kalau ada apa-apa kesalahan yang saya buat terhadap anda

tambahan: baru je balik dari cairo untuk kali ke-3. letih!!!