Tuesday, June 11, 2013

vaksin, perlu atau tidak?

salam alaik...

kecoh je dekat fb ni dengan isu vaksin aka vaccine. aku pun tak pandai dalam bab ni sebab ini bukanlah bidang aku, aku hanyalah a-dentist-to-be insyaAllah. so silalah baca ini untuk keterangan lanjut.

sikit je aku nak kongsi pengalaman aku dengan vaksin. sejak aku lahir aku dicucuk vaksin. mak aku sangat komited dengan kesihatan kami so dia tak pernah miss sebarang appointment untuk cucuk vaksin dekat aku. ya, walaupun mak aku takde lah nak belajar sampai universiti tapi dia percaya dengan kata-kata doktor dan jururawat. bagi dia mereka lebih pakar dalam bidangnya dan dia hanya akan mengikut kata pakar.dan kini selamatlah aku membesar dengan sihat. membesar sebagai seorang anak gadis yang sedang mengembara mencari ilmu, demi menunaikan impian dan harapan mak untuk jadi seorang doktor. *katanya nak mintak aku ambik obg tapi since aku request nak jadi dentist dia luluskan aje, katanya asalkan ade DR kat depan boleh la...*

kesimpulannya, sebelum ambil sesuatu keputusan silalah rujuk kepada pakar. fikirkanlah sebaiknya sebab ini melibatkan nyawa anak anda yang tidak bersalah itu. lagi bagus kalau anda dapat buat kajian dan bandingkan sendiri kesihatan orang yang tak ambik vaksin dengan yang ambik. apa pro n cons, bukan setakat baca.
No comments: