Friday, May 14, 2010

chEEse cake^^

salam semua..hai!! ceriakan hidup anda dengan iman dan taqwa :)

hari ni kita masuk bab masak memasak ye. jangan sedih-sedih, kalau sedih nangis yer..hehehe *maaf la, mengarut skit hari ni, kesan exam kot.ngeh3* ok, berbalik kepada rancangan masakan, nak kongsi resepi cheese cake atau dalam bahasa melayunya kek keju dan bahasa arabnya kek gibnah *ish, betul x ni? hentam sajalah labu...*

atas permintaan ramai *bajet ngoh* yang sering tertanya-tanya bagaimana saya menghasilkan kek keju yang begitu sedap sehingga menjilat talam  jari maka dengan rasa bangga riak takabbur rendah dirinya mempersembahkah resepinya. resepi ini diambil dari chef terkenal lagi mashur popular seantero dunia dan diminati ramai, Chef Hannah atau nama sebanarnya NurulHasanah Ab. Ghani *cam kenal je :S*

bahan-bahan yang diperlukan:

bahan A

250g cream cheese
250ml Whipping cream
60g gula
60g Majerin
60g Corn flour
3 or 4 kuning telur
Esen vanilla
Lemon juice

bahan B

3 or 4 biji putih telur
60g gula

crust
biskut borio
(depends on yourself, boleh guna apa-apa biskut kesukaan)
margerin@butter

cara-cara:
mula-mula, sediakan crust. caranya hancurkan biskut kegemaran anda selumatnya seperti hancurnya hati anda bila putus cinta *ececece, cam ade pengalaman je 8P* panaskan butter dan masukkan butter yang dah cair tu ke dalam biskut. masukkan ke dalam loyang dan mampatkan biskut tu. bila dah siap, sejukkan dalam peti.*ini juga optional, saya x letak pon sebab nk bake kan??*

Cream cheese + gula + marjerin dipukul dengan penuh kebencian kasih sayang dan kelembutan ala-ala perempuan melayu terakhir sampai kembang. kemudian, masukkan kuning telur, tepung jangung dan esen vanilla serta jus lemon. ketepikan. get ready for substance B!!

dalam bekas yang kering, pukul putih telur dengan gula sampai kembang atau istilah lebih tepatnya foamy. bila dah jadi camtu, teruskan usaha anda memukulnya hingga menjadi soaf peak. ha, dah jumpa istilah yang lagi tepat. merigue!! hehehe

kepada sesiapa yang belum faham camne marigue tu, inilah contohnya :) untuk lebih faham, bila kita terbalikkan bekas telur tu, dia x tumpah. camtu la..

langkah seterusnya, masukkan marigue white egg ( bahan B) ke dalam bahan A, bukan sebaliknya! sudah tu ape lagi, masukkan kedalam loyang crust tadi tu. kemudian bakar dalam oven. peringatan!!!! kek ni bukan bakar mcm biasa tapi cara au bain-marie (waterbath), pada 160 degrees C / 325 degrees F. *saya tak tahu betul x, ni hanye copy paste..saya punye oven kodi punye, so x payah nak sibuk-sibuk ukur brape degree 8D* Pada sesiapa yang kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dalam tin kek, balut bawah hingga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yang wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje.

ni la contoh waterbath.

bila dah siap masak, decorate la sesuka hati anda. sedap dimakan bila lapar..hehehe. selamat mencuba!!

p/s: selama ni saya buat kek, xde sukatan yang tepat sebab xde alat untuk timbang. so pandai-pandai la mengagak berapa banyak yang perlu dimasukkan.

maaf kalau ada perkataan yang membuatkan anda tidak suka, marah atau mengganggu hidup anda. doakan saya dan kawan-kawan mumtaz dalam exam tanpa dhur thani a.k.a reseat paper. amin...

9 comments:

nurulkarimah said...

owh, lupa pulak, gula tu guna gula castor yer..
pastu kalau nak lagi sedap letak kulit lemon@limau yang dipotong halus, just a little bit.

sh. said...

hahaha shayang buatkan untuk I ler. Macam complicated je =.=||

=P

nurulkarimah said...

sh sayang, senang je..main campak2 then masuk oven.siap 8p

sh. said...

Ummmm mishyu =(

ismi:nauratul nadiah said...

wahhhhhhhhh!!
sedapnye!
meh campak sini sikit;)

Nurulhasanah said...

da btl da semua istilah yg memasak yg digunakan tu...waterbath, meringue...

nurulkarimah said...

nau: x sempat nak campak kat sana, dah masuk perut dlu..kikiki
klu nak bgtau awal2, boleh sediakan :)

hannah: hehe, trimas..tu semua kan blaja dari ko xD

Laile Azmi said...

rechecking.

tut.tut.tut
hehe
imah pahni nok gi cari cream cheese kat giant.
haha.
roger :)

nurulkarimah said...

g lah buat cheese cake sementara awok free nih
make sure u do it properly~!