salam semua..hai!! ceriakan hidup anda dengan iman dan taqwa :)
hari ni kita masuk bab masak memasak ye. jangan sedih-sedih, kalau sedih nangis yer..hehehe *maaf la, mengarut skit hari ni, kesan exam kot.ngeh3* ok, berbalik kepada rancangan masakan, nak kongsi resepi cheese cake atau dalam bahasa melayunya kek keju dan bahasa arabnya kek gibnah *ish, betul x ni? hentam sajalah labu...*
atas permintaan ramai *bajet ngoh* yang sering tertanya-tanya bagaimana saya menghasilkan kek keju yang begitu sedap sehingga menjilat
bahan-bahan yang diperlukan:
bahan A
250g cream cheese
250ml Whipping cream 60g gula
60g Majerin
60g Corn flour
3 or 4 kuning telur
Esen vanilla
Lemon juice
bahan B
3 or 4 biji putih telur
60g gula
crust
biskut borio(depends on yourself, boleh guna apa-apa biskut kesukaan)
margerin@butter
cara-cara:
mula-mula, sediakan crust. caranya hancurkan biskut kegemaran anda selumatnya seperti hancurnya hati anda bila putus cinta *ececece, cam ade pengalaman je 8P* panaskan butter dan masukkan butter yang dah cair tu ke dalam biskut. masukkan ke dalam loyang dan mampatkan biskut tu. bila dah siap, sejukkan dalam peti.*ini juga optional, saya x letak pon sebab nk bake kan??*
Cream cheese + gula + marjerin dipukul dengan penuh
dalam bekas yang kering, pukul putih telur dengan gula sampai kembang atau istilah lebih tepatnya foamy. bila dah jadi camtu, teruskan usaha anda memukulnya hingga menjadi soaf peak. ha, dah jumpa istilah yang lagi tepat. merigue!! hehehe
kepada sesiapa yang belum faham camne marigue tu, inilah contohnya :) untuk lebih faham, bila kita terbalikkan bekas telur tu, dia x tumpah. camtu la..
ni la contoh waterbath.
bila dah siap masak, decorate la sesuka hati anda. sedap dimakan bila lapar..hehehe. selamat mencuba!!
p/s: selama ni saya buat kek, xde sukatan yang tepat sebab xde alat untuk timbang. so pandai-pandai la mengagak berapa banyak yang perlu dimasukkan.
maaf kalau ada perkataan yang membuatkan anda tidak suka, marah atau mengganggu hidup anda. doakan saya dan kawan-kawan mumtaz dalam exam tanpa dhur thani a.k.a reseat paper. amin...
9 comments:
owh, lupa pulak, gula tu guna gula castor yer..
pastu kalau nak lagi sedap letak kulit lemon@limau yang dipotong halus, just a little bit.
hahaha shayang buatkan untuk I ler. Macam complicated je =.=||
=P
sh sayang, senang je..main campak2 then masuk oven.siap 8p
Ummmm mishyu =(
wahhhhhhhhh!!
sedapnye!
meh campak sini sikit;)
da btl da semua istilah yg memasak yg digunakan tu...waterbath, meringue...
nau: x sempat nak campak kat sana, dah masuk perut dlu..kikiki
klu nak bgtau awal2, boleh sediakan :)
hannah: hehe, trimas..tu semua kan blaja dari ko xD
rechecking.
tut.tut.tut
hehe
imah pahni nok gi cari cream cheese kat giant.
haha.
roger :)
g lah buat cheese cake sementara awok free nih
make sure u do it properly~!
Post a Comment